Sparta je organizace obklopená lidmi, kteří svoji práci dělají s nadšením, říká Miroslav Medal

Jsou to přibližně tři měsíce, kdy jsme na pozici generálního manažera přivítali Miroslava Medala. V rozsáhlém rozhovoru s Miroslavem Medalem se dozvíte více o pohledu na organizaci florbalové Sparty, ale také o práci s mládeží a nadcházející Superligové sezoně.

Klubové zprávy | 1. září 2022
Sparta je organizace obklopená lidmi, kteří svoji práci dělají s nadšením, říká Miroslav Medal

Ahoj Míro, můžeš nám už nyní říci, že jsi se po třech měsících plného fungování v klubu "zabydlel“? 

,,Ano, dnes jsem již plně ve všech procesech a mám informace o dění v takové míře, aby nás to nijak neomezovalo a mohli jsme sezonu naplno odstartovat. Samozřejmě jsou témata, kde člověk přistupuje více s pokorou a obezřetněji, ale mám kolem sebe velmi dobrý tým lidí a je s kým sdílet i komunikovat informace."

Dokážeš nám říci, jak na tebe současný klub Sparty působí a kde vidíš větší prostor ke zlepšení? 

,,Sparta na mě působí jako fungující organizace obklopená lidmi, kteří svoji práci dělají s nadšením a dobře a jako organizace, která chce být lepší v mnoha oblastech. To je pro mě velice pozitivní. Na chodu klubu se podílí lidé na plný i zkrácený úvazek a je zásadní, aby byla nastavená jasná forma komunikace a tok informací. Na tom to stojí a padá i u nás."

Pojďme ke konkrétním věcem, které se za tvého působení staly. S Markem Vojtou jste začali pracovat na soustavném vzdělávání trenérů. Jak prvotní setkání s trenéry hodnotíš a jak se bude projekt v této sezoně dále vyvíjet?

,,Máme velký benefit v podobě Marka Vojty, jeho odbornosti a nasazení. To je člověk, který tomu udává jasný směr a ví, proč to všechno děláme. Pokud chceme Spartu i nadále posouvat, musí být toto jasná priorita. Jsem moc rád, že to Mára i další lidé v týmu vidí stejně. Projekt „Trenér SPARTY“, na kterém jsme začali pracovat, není jen o trenérské licenci. Je to o pojmenovaném etickém kodexu trenéra, tematicky rozdělených seminářích v mnoha oblastech, o pravidelném setkávání, rozvoji a zpětné vazbě pro mládežnické trenéry hned po jejich tréninku. Těší mě, kolik lidí o prvotní informace z řad našich trenérů projevilo zájem a chce na sobě pracovat.  Moje role je v tomto projektu zajistit pro klub dostatek financí na vzdělávání a rozvoj našich trenérů a vytvořit takové podmínky, abychom mohli přivézt další kvalitní trenéry k mládeži.  Ani jedno totiž bez financí neuděláte a státní podpora v tomto směru je za očekáváním v každém sportu. O to víc si cením a vždy přijímám s velkým vděkem zájem rodičů o pomoc. 

Zmiňuješ pomoc a zájem rodičů. Je to něco, co tě překvapilo, případně co máš konkrétně na mysli?

,,Neřekl bych přímo překvapilo, ale určitě velmi potěšilo. Naprostá většina rodičů chce mít jistotu, v jakém prostředí jeho dítě sportuje a jsem rád, že nám mnoho rodičů dává zpětnou vazbu o které se můžeme společně bavit, i díky tomu se dokážeme neustále posouvat. Vnímáme, že rodiče nás dokáží podporovat různými formami, například nás dokáží propojovat se svým pracovním okolím. Sparta si za posledních pět let vybudovala velmi dobré jméno a začíná být pro mnoho firem zajímavým „produktem", který má co nabídnout a se kterým dává smysl marketingově spojit své jméno."

 Zpátky k mládeži, naše týmy jsi měl možnost vidět na turnajích, kde jsme se několikrát umístili na medailových pozicích (Nisa, Brno, Prague Games, Salming Cup). Jak turnaje, na které Sparta pravidelně vypravuje velký počet hráčů, hodnotíš? 

,,Není vůbec jednoduché takové turnaje pořádat a stejně tak zajistit organizačně takovou výpravu pro klub samotný. Jako rodič jsem si to nikdy neuvědomil, kolik za tím stojí hodin práce. To, kolik dětí na tyto letní mimosoutěžní turnaje v našem dresu jezdí, nám dává samo o sobě odpověď, zda to děláme dobře nebo ne. Mě těší ta jejich radost v očích a zápal s jakým do zápasů nastupují stejně jako skvělá podpora rodičů na těchto turnajích. Toho si upřímně moc vážím.  Medaile a poháry beru jako odměnu především pro samotné hráče a hráčky za jejich nasazení."

(Miroslav Medal společně s hráčem A týmu Pepou Juhou a ředitele m turnaje Salming Cup 2022 Petrem Bínou při předávání cen ve finále Salming Cupu).

Sparťanská mládež má za sebou soustředění v nových lokalitách, ty osobně jsi se byl na všech turnusech podívat, hodnotíš soustředění jako povedená a zůstanou v nadcházející sezoně ve stejném režimu? 

,,Možná překvapím, ale máme už za sebou hodnotící poradu letošního soustředění a také nastavený přesný plán pro rok 2023. (pozn. Autora: kompletní seznam termínů naleznete v členské sekci na klubové zdi). Letošní soustředění, kde bylo více jak 380 hráčů a hráček našeho klubu, splnilo účel a také ukázalo pár věcí, které chceme připravit lépe. Obě lokality vyhovují našim potřebám a zůstanou i pro příští rok. K tomu přibude ještě Kutná Hora a co je zásadní, dojde k přerozdělení některých kategorií pro jednotlivé lokality. Elitní týmy budeme mít samostatně každou kategorii (Kutná Hora), mladší žáci potřebují větší halu (přesunou se do Světlé) a u přípravky a elévů posuneme začátek na neděli odpoledne a konec na pátek. Rodiče toto jistě uvítají :-). Lokalita pro tyto kategorie zůstane stejná, Canadian School skvěle naplňuje naše požadavky."

Nyní se pomalu blíží čas náborů. Sparta připravuje speciální tréninkový plán pro školky na Barrandově, který odstartuje v říjnu. Ostatní děti se mohou do Sparťanských týmů zapojit už od začátku září. Proč by hráč/hráčka, která chce hrát florbal, měla od září začít trénovat na Spartě? 

,,Není to jen o florbale a není to jen o Spartě. Za sebe jsem moc rád, když mají malé děti kde sportovat, mají možnost si vybrat a především, mají rodiče, které je k tomu vedou. V obou lokalitách, kde Sparta působí, je v tomto směru mnoho možností. U nás pracujeme s malými dětmi rádi a troufám si říct i dobře.  Záleží nám na dětech a uvědomujeme si, jak moc je kolektivní sport důležitý a co dává do života. V tomto věku není cílem většiny rodičů mít doma mistry světa, ale slušné děti, kterým sport pomůže i tam, kde to o sportu vůbec není. Na objevování talentů a výchovu „mistrů světa“ se zaměřujeme až později. Každému, kdo přemýšlí, kam dát své dítě sportovat doporučuji přijít k nám na nábor, kde nové děti zařazujeme do běžného tréninku a chvíli se dívat. Odpověď, proč dát své dítě k nám, uvidíte velmi rychle."


O důležitosti sportu a jeho vlivu na osobnostní rozvoj se zmiňuješ opakovaně. Bude se Sparta v tomto směru nějak více angažovat?  

,,Pokud chceme hráče a hráčky vést k tomu, aby věci dělali pořádně a pracovali na sobě, musíme o tom nejen mluvit, ale také jít příkladem (pečlivost, dochvilnost, osobní zodpovědnost, dodržování pravidel atd.) Teprve potom se dá mluvit o vlivu a rozvoji osobnosti. To je ta každodenní rovina na trénincích a zápasech a takto se již angažujeme. Zda se nám to daří se přímo odráží v počtech členů, jejich spokojenosti i dosažených sportovních výsledků. Dnes neuspějete, pokud věci neděláte pořádně a naplno. Co nyní připravujeme a velmi brzy představíme (září 2022), je pilotní projekt pro hráče ve věku 11-18 let, který se bude velmi zajímavou formou tomuto tématu věnovat. Sám jsem zvědavý, jaký o něj bude zájem." 

V neděli 11. září v 18:00 v UNYP ARENĚ vypukne první domácí zápas Superligy. A tým prošel většími změnami? Jak moc se podepíšou kladně či záporně v letošní sezoně? Dosavadní výsledky nám zatím moc neprozradily (tři výhry v prvním kole Poháru, čtyři prohry na Czech Open, velmi dobrá konfrontace s Finskou špičkou v Lotyšsku). Jak A tým vidíš ty?  

,,Hodnocení po poháru, resp. po turnajích Czech Open a v Lotyšsku není z mé strany na pořadu dne a jde pouze o dílčí informace pro trenérský tým. Čeká nás tvrdá práce a silná konkurence v boji o nejvyšší příčky, přesto věřím, že si půjdeme za splněním našich předsezonních cílů. Osobně se velmi těším, až to celé vypukne."

Pro superligová utkání máme připraveno několik zajímavých programů, které by měly být lákadlem pro fanoušky dorazit na každé domácí utkání Sparty. Celou sezonu se navíc fanoušci budou moci účastnit celosezonní soutěže o triko z limitované edice Jiřího Curneyho. Co nám k tomu můžeš už nyní prozradit?  

,,Do nové sezony přicházíme s celou řadou novinek. Chceme jednoznačně využít potenciál naší haly a vytvořit lepší zážitek z utkání tak, aby žádný Sparťan neváhal, jestli jít nebo nejít na domácí zápas. Hned od začátku sezony spustíme zmíněnou celosezónní soutěž, zapracovali jsme na atraktivitě soutěží a diváckých cen a především připravili velmi zajímavé programy. Je opravdu na co se těšit.  Informace o přesném programu domácích zápasů zveřejníme v ucelené podobě. Já určitě doporučuji nevynechat ani jeden domácí zápas. Stoprocentně si, ale zapište do diáře datum 11.9.2022 - první Superligový zápas Jirky Curneyho za Spartu a 7.10.2022. Na tento den (domácí zápas s Tatranem Střešovice) chystáme poděkování a rozloučení s Garyho hráčskou kariérou a čeká nás opravdu výjimečný program i zážitek. Co navíc, výtěžek z tohoto utkání použijeme na dobrou věc."

Dále čtěte